Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Velencei híres emberek képes leírás - Velencei utazás.tlap.hu
részletek »

Velencei híres emberek - Velencei utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: velencei-utazas.tlap.hu » Velencei híres emberek
Keresés
Találatok száma - 5 db
680 éve halt meg Marco Polo

680 éve halt meg Marco Polo

Marco Polo valószínűleg Velencében, esetleg a dalmáciai Korcsulán született 1254-ben. Apja, Nicolo és nagybátyja, Maffeo vállalkozó kedvű kereskedők voltak, akik irodát működtettek Konstantinápolyban és a Krímben. 1260-ban üzleti útra indultak Konstantinápolyból Kelet-Ázsiába, útjuk Kublaj kán nyári székhelyén, a Pekingtől északra fekvő Sangtuban ért véget. Európába a nagykán követeként tértek vissza 1269-ben, hogy a pápától száz tudóst kérjenek számára

Casanova

Casanova

Casanova neve minden idők legnagyobb nőcsábászát fémjelzi. Örök időkre szóló, bérelt helye van a hódítás művészeinek arcképcsarnokában. Casanova és Don Juan neve gyakran összefolyik. Mindketten a nők elcsábításának hírhedt kalandoraiként élnek a köztudatban. Azonban, amíg Don Juan a fikció szülötte és könyvek lapjain hirdeti életérzését, addig Casanova lézető személy, aki megélte, majd megírta saját életének történetét (Histoire de ma vie - Életem története, L'Histoire de ma fuite - Szökésem története, Icosameron stb. Míg igazolt, hogy kordokumentumként jelentősek a 18. század szabad erkölcsű világáról, addig az életrajzi vallomásosság valóságtartalma erősen kétséges).

Casanova Budán?

Casanova Budán?

Nevének első magyarországi említése elvész a XVIII. század homályában. Annál élénkebben élhetett az akkori Magyarország és magyarság képe az ő emlékezetében, hiszen Memoire-jainak bizonysága szerint, gyakran fordult meg magyarok, diplomaták és katonák, mágnások és kalandorok társaságában. Rendkívül melegen emlékezik vissza Mária Teréziának arra a (talán testőr) kapitányára, akinek Henriette-t köszönhette.

Fenyő Miksa: Casanova élete

Fenyő Miksa: Casanova élete

Gian Giacomo Geronimo Casanova 1725 április másodikán született, mint egy velencei komédiáspárnak első gyermeke. Atyjáról csak azt a keveset tudjuk, amit a memoárok róla feljegyeztek, hősünk nyolc esztendős volt, mikor apja meghalt, anyjáról Zanetta (Gianetta) Farusi-ról egy velencei suszter leányáról, Goldoni is rokonszenvvel emlékezik meg emlékrajzában. Az apa csendes, szelíd ember lehetett, az anya tündöklő és tündöklésre törekvő színházi csillag, ki Szentpétervártól Londonig mindenütt otthon volt Európában s akinek pályája bizonnyal hatással volt legidősebb fia kalandos törekvéseire. Casanova egyik öccse Francesco Casanova, festő volt, a festészetet Gualdi és Simetti velencei festőktől tanulta. Csataképeivel Párizsban nagy sikereket ért el, Diderot is elismeréssel írt róla. Később Bécsbe került, ahol Kaunitz vette pártfogásába, bécsi gyűjteményekben látni is képeit. Egy másik öccse, Giambattista szintén festő volt, drezdai mesterektől tanult és már nagyon fiatalon kiváló képszakértőnek tartották. Rafael Mengs-nél tizennégy esztendeig dolgozott, Winkelmannak műveihez ő szolgáltatta a rajzokat. Drezdába visszatérve a festészeti akadémia igazgatója lett. Casanova egyik húgát a szász választófejedelem udvari zongoramestere vette feleségül.

Velencei dózsék

Velencei dózsék

A velencei dózse (vagy olaszul: doge) a 9. századtól egészen 1797-ig fennálló Velencei Köztársaság legmagasabb rangú, élethossziglan választott állami tisztségviselője. Ha külföldi delegációk érkeztek, akkor velük szemben a független hercegi rangot viselte.

Tuti menü